Historia

Husen i Stjärnbräckan byggdes under åren 1967-1968. De benämndes som lyxkedjehus i en del försäljningsprospekt och det är klart att de höll en för den tiden mycket hög standard vad gäller materialval, inredning och övrigt utförande.

Fastigheterna ritades av arkitektkontoret Halper & KarlénBertil Karlén har ritat flera intressanta hustyper i Hässelby och Vällingby under 50- och 60-talet bland annat de s.k. Radiohusen.  

På 1950-talet var Bertil Karlén anställd på Stockholms stadsbyggnadskontor där han stod bakom hela eller delar av stadsplaneringen för bl.a. Hässelby, Vällingby och Hökarängen.

Våra hus på Neptunistigen byggdes av byggnadsfirman Block och Sten AB som var mycket aktiva i Hässelby vid den här tiden.

Epitetet lyx skall väl ses i ljuset av att vanliga lösningar för småhus i slutet på 60-talet och början på 70-talet innefattade golv med nålfiltsmattor på betong, badrum med plastmattor och våtrumstapeter, dörrfoder av plast osv. och att de flesta utrymmena var ganska små.

De här husen byggdes med eklamellparkett i alla rum inkl. klädkammaren, marmorgolv i hallen, kaklade våtutrymmen med mosaikgolv osv så materialval och lösningar var klart utöver gängse standard. Dessutom har de en tilltalande planlösning med en stor och öppen vardagsrums och matsalsdel på sammantaget ca 70 kvm som i princip omfattar en stor del av bottenplanet och en väl disponerad övervåning med 4 sovrum, öppen hall med stort fönsterparti åt söder, klädkammare samt ett mycket rymligt badrum. Lyx-prefixet hade nog fog för sig…

Här nedan kan man se bilder på våra hus från byggåret 1967. Fotograf är Henrik Henriksson. Vi har hans tillstånd att publicera bilderna på vår egen hemsida men vi rekommenderar verkligen hans egen sida Mitt Hässelby där våra hus omnämns på denna sida.

Här ser man lite av hur fönster och dörrar ska hamna i radhusets fasad.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man balanserar på grunden
Vintersolen står lågt och kastar långa skuggor över de frostnupna skottkärrorna vid radhusbygget vid Neptunistigen